Chi Sense

Gezondheid

TNO rapport Stress en RSI

Stress en RSI door het werk zijn grote veroorzakers van gezondheidsklachten. Jaarlijks meldt twee tot vier procent van de werknemers zich ziek vanwege stress op het werk. Vijftien procent krijgt door het werk klachten aan arm, nek of schouder, die tot beperkingen leiden. De jaarlijkse kosten worden in totaal op zes miljard euro geschat.

Dat staat in een rapport van onderzoeksbureau TNO, dat staatssecretaris Van Hoof van Sociale Zaken en Werkgelegenheid naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. “Ik ga er vanuit dat deze voor zich sprekende cijfers een rol zullen spelen in de bewustwording van werkgevers en werknemers uit sectoren waar de risico’s het meest spelen”, schrijft de staatssecretaris. “Ik verwacht dat deze cijfers hen aansporen om tot een effectieve aanpak over te gaan. Dit onderzoek maakt duidelijk dat men daar ook financieel veel baat bij heeft.”

TNO deed, in opdracht van het ministerie, onderzoek naar gezondheidsschade en kosten, die het gevolg zijn van psychosociale arbeidsbelasting en lichamelijke klachten aan arm, nek en schouder (RSI).
Jaarlijks melden 150.000 tot 300.000 werknemers zich ziek vanwege stress op het werk. De stress kan worden veroorzaakt door een te hoge werkdruk, maar ook door agressief gedrag van klanten, pesterijen van collega’s of eentonig werk. Dit leidt niet alleen tot psychische klachten, zoals depressiviteit, maar ook tot hartkwalen en ongelukken die ontstaan door gehaastheid of een gebrek aan concentratie. De onderzoekers van TNO schatten dat één op de zeven WAO’ers door stress op het werk arbeidsongeschikt is geworden. Dat kost jaarlijks 1,7 miljard aan uitkeringen. De totale kosten van stress, voor ondernemers en overheid, worden op vier miljard euro per jaar geschat.

Jaarlijks gaan 340.000 tot 675.000 werknemers naar de dokter met klachten aan arm, nek of schouder, die door het werk komen. Het gaat daarbij niet alleen om beeldschermwerkers, maar bijvoorbeeld ook om inpakkers en oppermannen, die doorlopend dezelfde beweging maken. De gezondheidsklachten die hierdoor ontstaan, kosten volgens TNO jaarlijks ruim twee miljard euro. De grootste kostenposten zijn ziekteverzuim (bijna een miljard euro per jaar) en verminderde arbeidsproductiviteit door RSI (ruim 800 miljoen euro per jaar).
TNO geeft aan in welke sectoren de meeste gezondheidswinst geboekt kan worden en het meeste geld bespaard kan worden door het doelmatiger aanpakken van risicovolle arbeidsomstandigheden. Als het gaat om het bestrijden van de kosten door stress, dan is de top-5: industrie, gezondheidszorg, handel, overheid, vervoer en communicatie. En als het gaat om RSI, dan is de top-5: gezondheidszorg, industrie, onderwijs, bouw, handel.

Van Hoof schrijft de Tweede Kamer dat het TNO-rapport speciaal onder de aandacht van werkgevers en werknemers in deze sectoren zal worden gebracht. Hij vindt het van belang dat ze er kennis van nemen “en ermee aan de slag gaan.”
De staatssecretaris noemt het “opportuun” om in de nieuwe arbowet, die op stapel staat, vast te leggen dat er in bedrijven beleid moet worden gevoerd om de psychosociale arbeidsbelasting te beheersen. Het is niet zijn bedoeling om de bestaande verplichtingen voor preventie van RSI te veranderen. “Het is aan werkgevers en werknemers deze voorschriften concreet in te vullen met maatregelen die passend en adequaat zijn voor hun onderneming.”

Bron: persbericht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
Download: TNO rapport

Tai Chi en gezondzijn

Tai Chi Tao is one part of the traditional Martial Arts, called Wu Shu. It has been exercised since the 16th century among the Chinese people to keep the body in a good condition and prevent or heal diseases. The exercises have been simplified in 1956 which made this sport even more popular.
Tai Chi Tao is often practiced as an important part of the healing process in hospitals and has proved as extraordinarily succesful in healing high blood pressure, neuratenia and lung tubercolosis. The positive aspects of Tai Chi Tao can be traced back to its specific character as f. e.

1.) The execises require full concentration while the mind is not deflected by anything

2.) All movements are done slowly and are floating in a continous way

3.) Natural breathing is necessary. Some parts of the exercises are done while breathing into the stomach. Breath is in rhythmic harmony to  the movements of the body.

From the viewpoint of sport´s medicine Tai Chi Tao is an important way of prevention and treatment of diseases.

As both body and mind are demanded at the same time, these exercises stimulate the cortex by activating some parts of the brain and by retarding other parts.
This allows the brain to relax and stops the tension on the cortex which is provoqued by different bad influences. Therefore this sport is part of the healing process of different diseases of nerves and soul. However Tai Chi Tao is not a mysterious panacea against diseases. But even for beginners it is more than evident that Tai Chi Tao requires the whole body - active and passive. While doing the exercises the muscles are worked on a pleasant way, and going from tension to relaxation especially the muscles in the legs are required by flexing and stretching.

Tai Chi Tao is an excellent way of strengthening the bones and - as a consequence - to prevent from atrophy. The flexibility of the whole body is trained by the smooth movements. This is the reason why pliability of the joints and the flexibility of the muscles is held up and /or improved.

Tao en voeding

Ook de manier van klaarmaken van voedsel is bepalend voor yin en yang. Stomen of de bereiding in een hoge drukpan werkt verkoelend. Roosteren werkt verwarmend. Bakken geeft warmte en hitte. Frituren geeft sterke warmte. Roken van producten versterkt ook het hitte-effect, maar gerookte dingen dient men met mate te eten. De magnetron verandert de moleculen van het voedingsproduct zodanig dat het niet meer de juiste waarde heeft.
 
Zomer en winter
 Het warmer maken van voedsel dient men in de zomer wat minder toe te passen. In de winter spreekt het vanzelf dat voeding warmer moet zijn.
In de winter moet je ook steviger kost eten. Vanwege het yin-aspect van fruit dient men in de winter minder fruit te eten. Verschillende soorten fruit kan men in de winter echter verwarmen en yanger maken. Denk aan appels, peren e.d. Partjes appel met kaneel in de oven, warme stoofperen of bak eens een banaan met kaneel of eet warme tutti frutti.

Verwarmende thee die ook goed is tegen verkoudheid of wanneer de darmen in de war zijn, is thee met kaneel, kruidnagel  en honing. Verwarmend werken ook de volgende dranken: kersensap, bosbessensap, lindebloesemthee, vlierbessenthee, gemberthee, karwijthee, koffie, geitemelk, bittere likeuren, bisschopswijn, cognac, venkelthee, cacoadrank, rode wijn, honingwijn, likeurwijn, jenever, whisky, wodka... Drink alcolhol met mate en verstand omdat anders de spijsvertering verstoord kan worden.
 
Verkoelend
 Verkoelend werken tarwe, haver, gierst, asperges, selderij, andijvie, aubergine, komkommer, koolrabi, champions, radijs, banaan, zeewier, spinazi, tomaat, raapstelen, sojabonen, mango, appel, sinaasappel, watermeloen, marjolein, witte peper, konijn, inktvis, kreeft, krab, yoghurt, thee, bier, zout, waterkastanje,  peren, boter, rietsuiker, kokosnoot- en kokosmelk, haas, patrijs en peulvruchten. Vooral in de zomer kun je deze dingen eten, omdat je dan energetisch yin bij yang voegt voor een goed energetisch evenwicht

Energie en Yin en Yang
Tai chi tao is uitermate geschikt voor de verbetering en het peil houden van je gezondheid. Tai chi tao betrekt ook de voeding erbij. Alles is energie. Je werkt met energie-oefeningen en vijf elementen. Daarom is het ook logisch dat je je dan ook op het yin en yang en de vijf elementen van de voeding richt.
Kwalen en ziekten ontstaan door verstoorde energieën, tekorten aan vitamines en mineralen of eenzijdige voedingsproducten. Het verstoort het yin en yang-evenwicht. Het spijsverteringssysteem kan daardoor verstoord raken. Het afweersysteem, met name de miltenergie, wordt dan ook aangetast. Met kennis van yin en yang en de vijf elementen kan het verstoorde evenwicht weer hersteld worden.
Een voorbeeld. Reuma, fibromyalgie en ME, zijn yin-kwalen. De doorstroming is verstoord. Hier moet je dan rekening houden dat je geen yin toevoegt, maar yang. Maar helaas wordt daar niet op gelet en wordt juist te yin gegeten. Door te yinne voeding en altijd maar actief zijn, verminder je je weerstand en begint er energie weg te lekken. Daardoor zijn er al veel mensen slachtoffer geworden van fibromyalgie en ME.
De westerse voeding is meestal te yin en dat geeft een koude energie. Ook de westerse dieet-leer is te yin. Rauwkost is helaas een hele cultus geworden. Rauwkost is niet alleen yin maar ook moeilijk te verteren. Het kost je meer energie om het te verwerken dan je er uithaalt. Je valt er van af. Dat is ook logisch, je hebt er in feite niets aan. Het is gewoon maagvulling. Bovendien neem je dagelijks teveel nitraathoudende producten. Nitraat zit veel in sla, rode bietjes, bleekselderij, kool, koolrabi (zie elders het overzicht). Nitraat zet zich bij verwerking om in nitriet (teveel is giftig). Daarom mag je spinazie en andijvie na het koken niet nog eens opwarmen.
Verteld wordt, dat je vlees niet moet eten met zetmeel (koolhydraten). Is dat zo? Nee. Uitgangspunt is, dat je zo gevarieerd mogelijk moet eten. Dan wordt het een samenhangend geheel. Doordat je er groenten bij eet en het combineert met de vijf smaken, dan kun je vlees en koolhydraten goed combineren. Rode kool, aardappelen en hachee is heel goed te verteren. Dat komt mede door de smaken die je toevoegt. Rode kool maak je met azijn, suiker en laurierblad. De zure smaak stimuleert de lever en de zoete smaak de milt. Laurier werkt verwarmend en is goed voor de maag. Wat wij in Nederland doen met rode kool en hachee, doen de Chinezen bijvoorbeeld met babi pangang, waarin de smaken zuur en zoet zitten). Het is geheel in overeenstemming met de Chinese vijf elementen energieleer. Hetzelfde geldt voor zuurkool en vlees. Zuurkool is goed voor de maag, het zuur trekt naar de lever en je besluit met een zoet toetje, hetgeen de milt stimuleert.

Vlees moet je altijd verpakken in combinaties en smaken.
Soms moet je wel eens van een product iets minder veel eten, maar dat moet altijd een momentopname zijn. Later kun je het weer bijstellen. Bij bepaalde ziektes, obstipatie, MS en reuma, is het echter verstandig minder vlees te eten en dat ook zo te houden om een teveel aan purine te voorkomen. Het vlees dat men wel eet kan men sneller en beter doen verteren door een half uur na het consumeren een schijf ananas te eten. Een andere tip om een goede vertering van vet en vlees te krijgen is het te combineren met mosterd.

(bron:Jan Kraak)

Tai Chi Tao bij klachten

Genezing bevorderen, levenskwaliteit verhogen

Bij veel soorten lichamelijke klachten is de beoefening van Tai Chi een ondersteuning, en bij andere bevordert het de genezing. Sommigen zeggen dat ze door de Tai Chi met hun huidige beperkingen in veel opzichten beter functioneren dan vroeger zonder Tai Chi, omdat ze nu beter met zichzelf omgaan.
In veel uiteenlopende situaties is verbetering bereikt zoals bij whiplash, RSI, nek, rug en schouderklachten van diverse aard, herstel na operaties, fibromyalgie en M.E, maar ook bij reuma helpt het, de gewrichten soepel te houden (als de ontstekingen onderdrukt zijn) . Iemand met m.s. was te helpen door ondanks het gemis van gevoel in de benen toch daarop de balans te vinden.


Blessures die houding en beleving veranderen

Blessures aan spieren, gewrichten en kapsels werken verstorend op het normale bewegingspatroon. Door het aanspannen van spieren in de omgeving wordt het gekwetste gebied 'beschermd'. De beweging wordt onnatuurlijk en met weer andere spieren wordt getracht dit te compenseren. Aldus wordt een groot deel van het bewegingssysteem ingeschakeld als reactie op de blessure.
Er is ook een belevingsaspect: mensen denken over het algemeen niet alleen met hun hoofd. Denkprocessen worden begeleid door het (onbewust) aanspannen van spieren. Men beleeft zichzelf bijvoorbeeld ook in de schouders. Het gevoel van controle dat men heeft op de situatie is door de blessure anders. Het is duidelijk dat men zich door één en ander ontregeld voelt.


Wat doet Tai-Chi bij klachten?

Minder nadruk op het gekwetste gebied door veel meer vanuit een gezonde houdingsopbouw te werken. Door beter op de benen te staan, en de dragende functie duidelijker bij het onderlichaam te laten, kan het bovenlichaam zich meer ontspannen. Door beter gebruik van het bekken kan het schoudergebied worden ontlast. Er wordt gewerkt aan vergroting van het lichaamsbewustzijn. Daardoor kan men beter voelen wat men aan het doen is met het lichaam. Men leert bewust spieren te ontspannen. Samen met het toegenomen lichaamsbewustzijn wordt zo veel duidelijker gevoeld wat de echte beperking is, en wordt wat wel mogelijk is uitgebreid. Oefeningen die de algehele energiecirculatie bevorderen werken mee aan het welbevinden. Ook het bewustworden van de centrale lichaamsas en het centrum hebben een harmoniserend effect.


Geestelijke rust

Een sfeer van ontspanning en acceptatie, ook wat meditatief, de dingen nemen voor wat ze zijn, helpen mee in dat proces. Ontdekken van wat er allemaal mogelijk is met Tai Chi- principes werkt regelmatig op een gelukkige manier door in het dagelijks leven Al met al wordt, los van de genezing of behandeling van het gekwetste gebied, bereikt dat de klacht als dominerend element in het bewegingsapparaat en in de beleving van de patiënt tot meer reële proporties wordt teruggebracht. De verbeterde doorbloeding werkt mee aan de genezing van de blessures.