Chi Sense

Historie

Stukje geschiedenis

De geschiedenis herschreven

Er zitten blijkbaar nog mensen vast aan de mythe over het ontstaan van tai chi. Steeds wordt verwezen naar Zhang Sanfeng, een taoïstische monnik uit de Yuan-dynastie (1279-1368).

Tai chi komt echter voort uit chi kung (qi gong). Wat betekent tai chi? De taoïst en tai chi-danser Chungliang Al Huang vertelt dat Chinees een beeldende taal is en dat een westerse vertaling hier niet vanuit gaat en daarom ook zeer rationeel is. Al Huang: 'Tai betekent zowel het grote geheel (het universum) als lichaam, en chi is de allesomvattende energie. Tai chi wil zeggen 'Jij in relatie met de alles omvattende energie'.
In Tao bestond de term tai chi reeds ver voordat tai chi als oefenvorm is ontstaan. Niet voor niets wordt het yin en yang-symbool 'tai chi' genoemd. Tai chi wil dus ook zeggen: 'Jij in relatie met alles omvattende energie in harmonie met yin en yang'.

De toevoeging Tao houdt dat ook in. Tao omvat namelijk alles!!!

Het is een misverstand te denken dat Zhang Sanfeng de stichter was van tai chi chuan als vechtsport. Het woord vechtsport is sowieso al onjuist. Tai chi chuan is geen aanvallende vechttechniek maar een louter verdedigende techniek. Het is ook een misrekening om te denken dat monniken kung fu hebben uitgevonden. De monniken waren alleen maar dag in dag uit aan het mediteren en daardoor ging hun conditie achteruit. Een Indiase monnik kwam langs, zag dit en leerde ze oefeningen. Maar voor hem bestonden er al tao yin (qi gong), zoals o.a. Hui Chun Gong (Gele Keizer) en verdedigingstechnieken als Shuai Jiao. Het is daarom ook een misvatting dat tai chi chuan aan de basis stond van de vechtkunst.

Ver voordat de monniken kung fu ontwikkelden bestonden in China al eeuwen allerlei soorten zelfverdedigingstechnieken en allerlei soorten wapens. Wel hebben de monniken de vele technieken tot een kunst gemaakt en nieuwe methodes toegevoegd.

Bron: Jan Kraak